apartment 2 pont street


2006

london

private apartment
refurbishment of Grade II listed building


bringing light and boosting wellbeing within an almost blind basement

the living room, with new glazed doors opening onto the patio, and false skylight to improve the sense of daylight to the dark basement
the red brick facade of Pont Street in Knightsbridge
lights at the edge of the ceiling expand the sense of space

lights at the edge of the ceiling expand the sense of space

view from living room sofa to new garden doors and patio

Before...

the dark and twisting existing corridor

the existing corridor was dark and twisting

After

opening up the corridor, with the perception of space subtly expanded by the lighting scheme

opening up the corridor, with the perception of space subtly expanded by the lighting scheme


the original apartment had only two windows and one glazed door, all only at one end, facing onto a narrow sunken patio

the existing windows were enlarged where possible, and two artificial skylights introduced to the ceiling to maximize the daylight

smaller slots to the corridor floor and ceiling give a sense of expanded space, as well as drama, to the entrance hall


Views

dining room opening onto the terrace
mirrors in the living room and bedroom enhance the sense of space, as well as raising light levels
living room with false skylight along the party wall

bedroom storage with a mirror surround to appear as a screen
compact bedside nooks within the fabric headboard

custom-designed furniture, both built-in and free-standing, optimises the use of space




Credits

Architect - Nicholas Zervoglos Architects
Interior Designer - Silvia Doria
Structural Engineer - Price & Myers